Menu Close

Projekto „Kultūrinio paveldo puoselėjimas šiaurės šalių kontekste“ baigiamasis vizitas mokykloje

           

Šių metų lapkričio 15–18 d. Alytaus „Sakalėlio“ pradinėje mokykloje lankėsi tarptautinio „NordPlus Junior“ projekto „Kultūrinio paveldo puoselėjimas šiaurės šalių kontekste“ partneriai iš Narvos Paju (Estija) ir Suuremõisa mokyklų (Estija).

Projekto tikslas – palyginti Narvos Paju mokyklos (Estija), Salaskóli mokyklos (Islandija), Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos (Lietuva), Suuremõisa mokyklos (Estija) poreikius kultūros vystymo/puoselėjimo ugdymo procese, patobulinti mokytojų įgūdžius, atrasti naujų metodų tautinės kultūros puoselėjimui, pasikeisti mintimis ir idėjomis apie tautinio paveldo išsaugojimą, sudominti mokinius kultūriniu palikimu, skatinti jį puoselėti, tobulinti mokinių kultūrinę kompetenciją, plėsti suvokimą apie savo šalies kultūros šaknis, tam, kad įgytas suvokimas pasitarnautų bendram mokinių išprusimui.

Projekto partnerinių mokyklų mokytojai, vadovai mokėsi amatų, rankdarbių, dzūkiškų kulinarinių patiekalų gamybos, lankėsi Zervynų kaime, Alytaus kraštotyros muziejuje, Merkinėje juodos keramikos edukacijoje, apžiūrėjo Alytaus miesto žymias vietas. Delegaciją iš Estijos Alytaus miesto savivaldybėje priėmė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Narvos Paju mokyklos direktoriaus pavaduotoja Veronika Markova, laikinai einanti direktorės pareigas, sužavėta vizitu Alytuje: „Miestas – puikus. Pirmiausia mus sužavėjo tai, kad mieste daugybė parkų. Šiuo metu jau retai pamatysi tokį žalią, miškų ir parkų apsuptą miestą. Norėtųsi, kad tas gamtos grožis išliktų čia ir ateityje. Mus dar labai sužavėjo Alytaus miesto himną grojantis suoliukas. Tai puiki patriotiškumą ir meilę gimtajam miestui ugdanti idėja. Mus žavi jūsų noras saugoti istoriją. Tai galima pamatyti lankant jūsų paminklus, kitus lankytinus objektus, tačiau, ko gero, bet kurios šalies didžiausias turtas yra žmonės. Lietuvoje mus sužavėjo jų svetingumas. Jį mes pajutome lankydamiesi ir bendraudami su Alytaus pradinės mokyklos direktore Virginija Vitunskaite ir šios įstaigos darbuotojais“.

Mokykloje edukacijas vedė mokytojos metodininkės – Lijana Gudaitienė (lipdymas iš molio, vilnos vėlimas, audimas), Veneta Baliukonienė (liejimas ant šilko), Irena Matulevičiūtė (pynimas); vyko šiaudų rišimo (lektorė Lina Živatkauskaitė Žaliauskienė), karpinių (lektorė Virginija Armanavičienė), žvakių liejimo ir babkos kepimo edukacijos Alytaus kraštotyros muziejuje; svečiams koncertą dovanojo mokyklos mokiniai ir mokytojai (muzikos mokytojos metodininkės – Reda Vokietaitienė, Audronė Venckūnienė, kūno kultūros ir šokio mokytoja metodininkė Vilija Sližauskienė, pradinių klasių mokytoja metodininkė Gitana Urbelionienė).

Projekto koordinatorė Natalija Varkki, apibendrindama vizitą Alytaus „Sakalėlio” pradinėje mokykloje, dėkojo už puikią vizito programą, edukacijas, o ypač džiaugėsi mokyklos bendruomene – darbuotojais ir mokiniais: mandagiais, mylinčiais savo krašto istoriją, papročius, dainuojančiais liaudies dainas, šokančiais, kuriančiais. Anot N. Varkki: „tikėjome, kad viskas bus gerai. Dabar mes labai džiaugiamės patikimu projekto partneriu Lietuvoje“.

Dėkojame visai bendruomenei už susitelkimą ir bendrą prasmingą darbą…

Direktorė Virginija Vitunskaitė

Skip to content